Cum vor supraviețui oamenii pe Marte, conform lui Elon Musk

de: Ozana Mazilu
22 10. 2020

Elon Musk a spus recent că adevăratul test al planurilor sale majore de a coloniza Marte este simplu: va supraviețui o așezare umană pe Marte dacă resurse noi și oameni de pe Pământ încetează să vină pe Planeta Roșie?

Motivul speculației lui Musk se leagă de viziunea sa despre lume și despre viitorul omenirii. Există o mulțime de factori în joc. Inverse a întrebat: „Testul acidului, într-adevăr, este că, dacă navele de pe Pământ încetează să mai vină din vreun motiv, Marte se stinge?” Musk i-a spus intervievatorului Robert Zubrin în timpul evenimentului transmis în direct – „Din orice motiv. Ar putea fi banal sau ar putea fi armaghedon nuclear”, a adăugat el.

Să analizăm câteva dintre întrebările pe care le ridică acest comentariu deschis. În primul rând, Musk a mai spus recent că se așteaptă ca mulți coloniști de pe Marte să moară în timpul procesului de călătorie și stabilire pe Marte pe termen lung. Aceasta este o temă obișnuită, de la așezări imperialiste precum Jamestown sau Roanoke la exploratorii care au traversat prima dată Antarctica sau au navigat peste Oceanul Pacific.

Cum vor supraviețui oamenii pe Marte?

Dar ideea de reaprovizionare a navelor sau lipsa acestora este o distincție cheie între diferitele școli de gândire despre viața spațială. Susținătorii lui Musk sunt destul de literali și optimiști atunci când interpretează comentariile sale despre planurile lui Marte, dar Musk a planificat întotdeauna un flux constant de trafic nou pentru a aduce provizii proaspete sau pasageri. Și, în funcție de modul în care evoluează tehnologia, navele respective ar putea chiar aduce înapoi deșeurile produse acolo.

Problema este că probabil vor fi foarte rare. Distanța dintre Marte și Pământ variază foarte mult, cea mai scurtă călătorie fiind de așteptat să dureze peste șase luni. Asta înseamnă atât multă presiune pentru a include totul, cât și pentru a edita până la cele mai simple elemente esențiale, pentru a menține fezabilitatea sarcinilor utile.

Dacă vin noi provizii, să spunem cu generozitate, de câteva ori pe an, asta înseamnă că coloniștii de pe Marte vor avea deja mentalitatea de utilizare atentă și economie circulară. Dacă lucrurile nu funcționează corect, coloniștii ar putea pierde accesul la imprimarea 3D, de exemplu, sau la încălzirea mediului.

Deci care ar fi planul?

Aceasta este o întrebare foarte grea și de aceea se află în prim plan. În filmele Star Trek, de exemplu, personajele reciclau fără efort mărfurile înapoi în materii prime. În viața reală de pe Pământ, abia putem recicla plasticul în plastic reutilizabil.

În ceea ce privește ceea ce va provoca sfârșitul livrărilor de aprovizionare, Inverse sugerează interesul lui Musk pentru „Great Filter”, un eveniment pe scară largă care fie va distruge, fie va limita extrem de aproape toată viața de pe planetă. Până acum au existat o mână de evenimente majore de dispariție a vieții Pământului, de la binecunoscuta dispariție a dinozaurilor până la dispariția în masă cu aproximativ 250 de milioane de ani în urmă.

Experții în amenințări ale existenței au sugerat că unul dintre oricare dintre evenimente ar putea să se abată asupra omenirii și să acționeze ca un următor „Great Filter”, de la un eveniment climatic care ucide toate ființele vii până la, mult mai departe, moartea Soarelui.

Într-un fel sau altul, Pământul va merge. Și, ca orice antreprenor de tehnologie, Musk vrea să se asigure că are o copie de rezervă stocată în altă parte.